mega shadow

Högsta domstolen avgör ett mål om skadeståndsskyldighet för en kommun som lämnade felaktiga upplysningar till en enskild

[2017-11-14] Högsta domstolen

Högsta domstolen har fastställt att en kommun som lämnade felaktiga upplysningar till en enskild är skyldig att ersätta den skada som detta har orsakat, trots att det inte var fråga om myndighetsutövning.

Ett byggbolag, som avsåg att köpa och exploatera några fastigheter, fick vid ett telefonsamtal med kommunens bygglovschef beskedet att fastigheterna inte omfattades av strandskydd. Beskedet grundades på uppgifter i en databas som i sin tur baserades på information från länsstyrelsen. Det visade sig senare att uppgifterna i databasen var oriktiga och att strandskydd i själva verket gällde på fastigheterna. Byggbolaget, som då hade hunnit köpa fastigheterna, vände sig till domstol för att få fastställt att kommunen är skadeståndsskyldig.

Sveriges Domstolar

Fler nyheter

Två häktade för mord på ledare i Bredängsnätverket

24-11-2017- 04:25

Den 20 november sköts Joaquin Morales Basilio ner på öppen gata när han åkte i sin bil. Han besköts från en annan bil.

Svenssons blogg

En person anhållen som misstänkt för bomben i Torslanda

24-11-2017- 00:22

Den 12 juni 2015 exploderade en bil ut vid rondellen invid brandstationen i Torslanda. I bilen fanns fyra personer som samtliga dog. Målet för bombdådet var Edis Alihodzic, en känd kriminell med en ledande position i det kriminella nätverket i norra Biskopsgården, Friskvädersnätverket.

Svenssons blogg

Gästinlägg: Genusvetarnas tvärsäkerhet kommer slå oss i ansiktet.

23-11-2017- 07:33

Vi fick följande jästpaket från två killar, Rickard och Gustav, som dels gör podcasts, dels driver en blogg under benämningen

Genusdebatten

Jenny Sonesson i GP har noll koll på lagar och brott

23-11-2017- 06:28

Sexköpslagen har inget med organiserad brottslighet att göra och syftar inte till att bekämpa organiserad brottslighet. Detta oavsett om prostitutionen styrs av organiserad brottslighet eller inte.

Svenssons blogg

Rättviseförmedlingen räknar fel

23-11-2017- 06:08

Rättviseförmedlingen har en massa olika projekt. Ett av dem är den så kallade Rättviseräknaren, som är en rapport de släpper sedan ett par år tillbaka.

Uvell